…to poznáte z jejího dalšího názvu, Île de Beauté – Ostrov krásy, nebo také Kalliste, tedy krásná, jak ji pojmenovali již staří Řekové. Ale říká se jí i Ostrov vůní, kontrastů či Hora v moři – tento název vychází z faktu, že více než 120 korsických vrcholků přesahuje 2 000 m a až do jara bývají pokryty sněhem. A jaká je Korsika doopravdy?
Bojovná
Přestože pumové atentáty jsou již minulostí, nacionalistické cítění stále přetrvává. Důkazem toho jsou i přemalované nebo prostřílené francouzské názvy obcí na cedulích nebo nápisy Svobodná Korsika na mostech a zdích. Vzhledem k absenci průmyslu i nesoběstačnosti Korsiky si lze samostatnost tohoto ostrova představit jen těžko.
,,Bojovnost“ Korsičanů dnes najdete asi hlavně za volantem, dopravní předpisy jsou nejspíše chápány jako omezování osobní svobody a dvojitá plná čára není zeď. Někdy můžete mít pocit, že všechny ty řítící se renaultky nebo peugotky ani kola nepotřebují, protože se vznáší nad silnicí. Což na úzkých horských silničkách, kde dělicí čára rozděluje na polovinu pás o šíři naší okresky 3. třídy, může působit lehké mrazení v zádech…
Ženy si v rychlosti nijak nezadají s muži, snad jen v tom, že často v jedné ruce drží mobil a v druhé cigaretu. Co zbývá na volant, netuším.
Voňavá
Do slova a do písmene. Vůně vás obklopují na každém kroku. Macchie, rozmarýn, levandule, myrta, tymián, kvetoucí kaštany, fíky a spousty dalších bylin a květin vytvářejí intenzivní aromatickou vůni, na kterou budete dlouho vzpomínat. Snad nikde jinde ve Středomoří se nesnoubí tolik rozmanitých vůní jako zde. Záplavám vonícího, žlutě kvetoucího smilu písečného (Helichrysum arenarium) nelze odolat a natrhaná kytička dokáže rychle provonět celý byt.
Korsičané tohoto voňavého bohatství s oblibou využívají v kuchyni k dochucování pokrmů, uzenin, olejů, hojnost vonných bylin pak pomáhá vytvářet i jedinečnou chuť sýrů nebo medu.
Rozmanitá
Na poměrně malém území najdete vše pro aktivní, poznávací i relaxační dovolenou. Dlouhé písečné pláže s kompletním servisem (a odpovídajícím množstvím návštěvníků), poloprázdné malé zátoky s tyrkysovou vodou, hory pro vysokohorskou turistiku, na jaře divoké řeky, cyklistické terény, historická městečka, ruchem žijící přístavní kolonády i poloopuštěné romantické vesničky přilepené pod skalními štíty – jen si vybrat.
Přestože na Korsice neexistují velké hotelové komplexy a počet turistů tak je omezen, je lepší volit období před začátkem prázdnin, kdy je ostrov podstatně volnější. Naopak srpen je měsíc francouzských a italských dovolených a na plážích nemusí být k hnutí.
Historická
Historie Korsiky je bohatá a nijak veselá. S výjimkou krátkého období v 18. století byla Korsika většinou pod něčí nadvládou. Vystřídali se zde Římané, Vandalové, Byzantinci, Arabové a italské městské státy, aby nakonec skončila pod dodnes trvající nadvládou Francie. Narodil se zde místně oblíbený národní hrdina Pasqual Paoli, prosazující samostatnost Korsiky i méně oblíbený Napoleon Bonaparte, který ovšem ,,hrál“ za francouzské barvy. Nicméně jeho sochy najdete v mnoha městech.
Všechny vlivy zanechaly na ostrově své stopy a na jejich poznávání jedna dovolená rozhodně nestačí.
Chutná
Přestože je ostrov francouzský, místní kuchyně je tou francouzskou ovlivněna jen málo. Korsičané dávají přednost jednodušší stravě s dostatkem zeleniny ve všech možných i nemožných úpravách.
Nepřekonatelné jsou místní uzeniny – ,,klobásy“ Figatelli a Saucisson, šunky a paštiky. Mnohé z nich se vyrábí z místních polodivokých vepřů, kteří se krmí v kaštanových lesích a jejichž maso má zvláštní, jemně kořeněnou příchuť.
Podobně je na tom obrovská nabídka kozích a ovčích sýrů, kde chuť je ovlivněná bylinnou stravou volně se pasoucích zvířat.
Nelze ale zapomenout na korsická vína a destiláty. Místní specialitou jsou likéry ochucené jedlými kaštany, myrtou, fíky nebo klementinkami, korsická vína jsou kvalitní, hutná, silná, díky horkému podnebí většinou dosahují kolem 14, 5 % alkoholu.
Specialitou severní oblasti Cap Corse je báječný muškát, připomínající naše slámové víno. Hroznové bobulky se suší na břidlicových deskách, které umožňují rovnoměrné vysušování, následuje fermentace a uložení v barikových sudech. Výsledný produkt pak má až 85 gramů zbytkového cukru a 16 % alkoholu. Správně vychlazený je neodolatelný.
Drahá
Francie obecně není levná, na Korsice si k francouzským cenám připočítejte ještě tak 20 – 30 %. Korsika většinu potravin dováží z pevniny a ty místní mají punc něčeho exkluzivního, takže jsou ještě dražší. Není tedy nic divného, že za kilo korsických rajčat zaplatíte v sezóně (a supermarketu) i 2,5 € a od místního pěstitele ještě o euro víc. Podobná situace je i v ovoci, levněji lze naopak koupit například sýry (ne místní), jejichž výběr je famózní.
Místní produkty jsou vynikající, i když dražší – například za litr místního kvalitního olivového oleje zaplatíte kolem 18 € a uzeniny s cenou kolem 25 € za kilogram nejsou také žádnou výjimkou.
Pokud netoužíte po přepychových hotelích s all inclusive a jste navíc příznivci aktivnějšího typu dovolené, je Korsika tím ideálním místem pro vás. Týden ani čtrnáct dní ovšem na poznání toho ostrova nestačí, dokáže vás ale okouzlit natolik, abyste vážně uvažovali o návratu.
2 Comments